sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Suuri piiraskokeilu – The Great Pie Experiment




"Olenko ikuisiksi ajoiksi tuomittu leipomaan perunalaatikon näköistä piirakkaa?

Tätä päivää olen ehtinyt jo odottaa kuin kuuta nousevaa. Viimeviikkoiset omenat hytistelivät jääkaapissa monta päivää, koska en yksinkertaisesti ehtinyt käymään piirashaasteeni kimppuun aikaisemmin. Halusin kokeilla kahta erilaista piirakkaa. Toiseen sain idean viimeviikkoisesta mantelisesta piiraasta, toinen taas on jonkinlainen bravuuri nuoruusvuosiltani. Nuorempana leivoin omena-rahkapiirakkaa siten, että päällimmäiseksi tuli rahkakerros. Se kuitenkin kätki kauniit omenat alleen, ja ulkonäkö oli hieman erikoinen. Vein kerran leipomani piiraan kouluni järjestämiin myyjäisiin, ja kaikki luulivat sen olevan perunalaatikkoa. Tuo kokemus jätti erittäin pienen mutta muistettavan kolhun leipojan identiteettiini, ja päätin, että tällä kertaa kokeilen, toimiiko rahkakerros omenoiden alla.


Mantelinen omenapiirakka:

Pohja:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl kaurahiutaleita
3/4 dl ruishiutaleita

Mantelitäyte:
8–10 hapanta omenaa
(sitruunamehua)
tomusokeria
150 g mantelimassaa
1 tl kanelia
1 rkl sokeria
50 g mantelilastuja

Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Halutessasi voit sekoittaa lohkojen joukkoon hieman sitruunamehua estääksesi omenoiden tummenemisen. Sekoita rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja lisää taikinaan myös muut ainekset. Sekoita murotaikinaksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan n. 28 cm piirasvuoan pohjalle. Kauli mantelimassa ohueksi pyöreäksi levyksi tomusokerin päällä. Aseta mantelimassakerros piiraspohjan päälle ja lado sen päälle omenalohkot. Ripottele päälle kaneli, sokeri sekä mantelilastut. Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia.


Omena-rahkapiirakka:
(Kaipaa muutoksia pohjaan!!)

Pohja:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita

Rahkatäyte:
8–10 hapanta omenaa
(sitruunamehua)
3 dl maitorahkaa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia

Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Halutessasi voit sekoittaa lohkojen joukkoon hieman sitruunamehua estääksesi omenoiden tummenemisen. Sekoita rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan kaurahiutaleiden kanssa. Sekoita murotaikinaksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan n. 28 cm piirasvuoan pohjalle. Lado päälle omenalohkot. Sekoita keskenään maitorahka, kananmuna sekä sokeri. Levitä piiraspohjan päälle ja ripottele vielä päällimmäiseksi kaneli. Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia.




Mantelisesta piiraasta tuli todella hyvää. Pelkäsin, että se olisi liian kuivakkaa, sillä uunista otettuna piiraassa ei näkynyt nestettä laisinkaan. Mutta päinvastoin, mantelimassakerros toi pohjaan juuri sopivasti kosteutta. Tämän piiraan kanssa ei todellakaan edes kaipaa vaniljakastiketta. Pinnalla olevat mantelilastut sen sijaan tuovat piiraaseen rapsakkuutta sekä sopivassa määrin mantelin makua. Erinomainen kokemus!

Rahkainen piiras näytti puolestaan uunista tullessaan hyvin kostealta. Ulkonäkö oli hyvä, maku erinomainen, mutta rahkatäyte ei vain toimi keskikerroksessa. Se täytyy jättää päällimmäiseksi. Rahkan vuoksi piiraan pohja vettyi eikä siitä saanut leikattua siististi palaa. Pohja oli kuohkean ja rapean sijasta mössöistä. Korjasin siis kerrosten järjestyksen ohessa olevaan reseptiin. Olenko ikuisiksi ajoiksi tuomittu leipomaan perunalaatikon näköistä piirakkaa? Kenties myös esimerkiksi pullamaisempi pohja rahkapiiraan kanssa pitäisi kosteutta sen verran, että rahkan voisi sijoittaa suoraan pohjan päälle. Se tulee testattavaksi joskus hamassa tulevaisuudessa, sillä ehkäpä nyt olen leiponut riittävästi omenapiirakkaa tälle syksylle!


*  *  *


Last week I went nuts about apple pie. I got nice sour tasting apples from a friend and there were still some left in our fridge. That’s why my experiment in pies continued today. On Wednesday I tried out almond pastry that was grated on the pie. It tasted nice, even though it was very mild, as I didn’t use much of the pastry. That’s where I got the idea to make a double-layered pie, by adding another bottom layer made from almond pastry. On the top I wanted some almond flakes to give the pie an autumnal taste.

Like one pie wasn’t enough, of course I had to make even one more with quark in it. When I was younger, Apple Quark Pie was my specialty. I added the apples to the bottom and on the top, a layer of quark mixed with eggs and sugar. The taste was delicious, but it looked somewhat odd. I made a pie for a rummage sale that was held in my school, and people thought the pie was potato casserole (a very severe misunderstanding for an easily offended teenager). Therefore I now decided to add the apples on top to avoid the awkward feeling.


Apple Pie with Almond:

Pastry:
125 g (4,5 oz) butter
75 ml (1/3 cup) sugar
1 egg
1/2 dl (1 cup) plain flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. cardamom
75 ml (1/3 cup) oat flakes
75 ml (1/3 cup) rye flakes

Almond Filling:
8–10 acid apples
(lemon juice)
powdered sugar
150 g (5 oz) almond pastry
1 tsp. cinnamon
1 tbsp. sugar
50 g (2 oz) almond flakes

Peel and slice the apples. If you want to avoid the brown colour apples get shortly after peeling, add some lemon juice to them. Mix butter and sugar together to make a light mousse. Add one egg. Mix the baking powder to the flour and add to the pastry with cardamom and the flakes. Pre-heat the oven to about 200 C / 390 F. Press the pastry on the bottom and sides of a pie tray (about 28 cm / 11 inch diameter) that has been handled with butter. Roll the almond pastry into a thin, round plate on some powdered sugar. Place it over the pastry bottom. Arrange the sliced apple on top and sprinkle cinnamon, sugar and almond flakes on them. Bake in the oven for about 25 minutes.




Apple Quark Pie:
(Some alterations needed with the pastry!!)

Pastry:
125 g (4,5 oz) butter
75 ml (1/3 cup) sugar
1 egg
1/2 dl (1 cup) plain flour
1 tsp. baking powder
1 dl (3,5 oz) oat flakes

Quark filling:
8–10 acid apples
(lemon juice)
3 dl (10 oz) quark
1 egg
50 ml (1,5 oz) sugar
cinnamon

Peel and slice the apples. If you want to avoid the brown colour apples get shortly after peeling, add some lemon juice to them. Mix butter and sugar together to make a light mousse. Add one egg. Mix the baking powder to the flour and add to the pastry with the oat flakes. Pre-heat the oven to about 200 C / 390 F. Press the pastry on the bottom and sides of a pie tray (about 28 cm / 11 inch diameter) that has been handled with butter. Arrange the sliced apple onto the bottom. Mix together the quark, one egg and sugar. Add the mixture to the top of the pie. Sprinkle some cinnamon on the top. Bake in the oven for about 25 minutes.





The almond version of the pie was delicious. I was afraid it would be too dry, but the layer of almond pastry gave just the right amount of moisture to the pie and this one doesn’t need any dressing on the side. The almond flakes give the pie a soft taste and nice crunchiness. I warmly recommend to try this one out!

So how about the pie with the quark in it? It looked nice, tasted delicious, but the texture went all wrong. The quark just doesn’t work with the pastry. The bottom was soaked up and made the pie fall apart when cut to pieces. I recommend you to add the quark filling on the top of the apples. I made the correction to the recipe above, as you can see. Probably the problem could be avoided with a different type of pastry, but it will take some time before I’ll try that out. I think that I’ve baked just enough apple pies for this year!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti