tiistai 16. lokakuuta 2012

Siskonmakkarakeitto – Finnish Fresh Sausage Soup



"Keitto on oikea aloittelevan kokin ruokalaji.

Yksi maailman helpommista ruoista on pakostikin keitto, mitä tahansa siihen laittaakaan. Ainoa sääntö keiton valmistuksessa taitaa olla, että sääntöjä ei ole: kokki voi vapaasti heitellä melkeinpä mitä tahansa kattilaan, ja tulos on aina herkullinen. Oikea aloittelevan kokin ruokalaji. Nopeutensa lisäksi keitto on myös erittäin edullinen valmistettava, riippuen tietysti käytettävistä aineksista. Käytin itse isäni puutarhasta tuomiani nauriita, mutta muut juurekset olivat kaupasta. Sentään ostin tuoreita pakastejuuresten sijaan, sillä niiden maku voittaa pakasteet mennen tullen. Ostamani perunat ja porkkanat olivat suorastaan makeita ja ihanan mehukkaita. Pakasteet ovat kylläkin erittäin näppärä ratkaisu aikapulaan. Eikä juureksia ole edes pakko kuoria, etenkään jos niiden kuoret ovat sopivan ohuita. Tällöin riittää erinomaisesti pesu. Kuorimattomasta juureksesta (tai vihanneksesta, hedelmästä, mistä tahansa) saa tietysti paremmin ravintoaineita, sillä suurin osa niistä sijaitsee juureksissakin juuri kuoren alla. Tämä kerros tulee helposti kuorittaessa poistettua.

Tänään valmistin siskonmakkarakeittoa. En tiedä, kuinka yleistä raakamakkara on muualla maailmassa, mutta käsittääkseni siskonmakkara on Suomessa aikamoinen herkku, vaikkei se olekaan yleisin ruoka-aineksista. Sana siskonmakkara tulee suomeen itse asiassa alunperin ranskalaisesta saucisse-sanasta, joka on siirtynyt aikojen saatossa ruotsiin sanaksi susiskon ja siskonkorv: makkaralla ei siis kielitieteilijöiden mukaan ole mitään tekemistä siskojen kanssa, vaikka lapsena usein pohdinkin, miten nuo kaksi liittyvät toisiinsa.




Siskonmakkarakeitto:

3–4 porkkanaa
2 pientä naurista tai lanttua
8–10 keskikokoista perunaa
1 sipuli tai 1/2 purjo
500 g siskonmakkaraa
suolaa
valkopippuria
valkosipulia
persiljaa
selleriä
laakerinlehtiä

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä suuressa kattilassa juurekset melkein kypsiksi ja lisää sitten sipuli, mausteet ja viimeisenä makkara. Puristele siskonmakkarasta pieniä palleroita keiton sekaan. Anna kiehua vielä noin kymmenen minuuttia, kunnes makkara on kypsynyt.


En itse asiassa ole koskaan valmistanut siskonmakkarasta mitään muuta kuin keittoa. Suomessa se taitaakin olla yleisin ratkaisu kyseisestä aineksesta. Siitä kuitenkin löytyy netistä reseptejä kastikkeelle, padalle ja jopa risotolle. Kenties pitäisikin vähän laajentaa repertoaariaan ja kokeilla muitakin ruokia kyseisestä herkusta. Eivät ne kai voi pahoja olla, jos niihin tulee siskonmakkaraa?


*  *  *


I don’t know how common fresh sausage is in other countries, but in Finland it’s considered quite a delicacy. It’s not that common, but then again, everybody knows what it is. It looks a bit strange, since it’s basically raw meat stuck into sausage skin. Straight translation from siskonmakkara means sister’s sausage, but the word is originated from French saucisse, and it has passed through Swedish (susiskon or siskonkorv) into Finnish. Therefore the name actually has nothing to do with sisters, it’s just a funny coincidence.




The most common dish made from Finnish fresh sausage is soup, where the sausage is squeezed into small lumps straight into the soup: that way it’s cooked with the soup and at the same time it works as a seasoning. I actually have never prepared anything other from fresh sausage. Perhaps I should. The sausage tastes quite mild, but it’s very delicious and completely different from other sausages.


Fresh Sausage Soup:

2 small turnips or rutabagas
3–4 carrots
8–10 medium sized potatoes
1 onion or 1/2 leek
500 g fresh sausage
salt
white pepper
garlic
parsley
celery
laurel leaves

Peel and cut the vegetables. In a large soup pot, cook root vegetables until almost well done, then add chopped onion, seasonings and finally, fresh sausage. Sausage is to be squeezed into small balls from its skin. Let the soup boil about 10 minutes, until the sausage is well done.




Soup is easily one of the simplest meals to prepare. It’s not only quick, but also very inexpensive to prepare. You can try different seasonings and root vegetables, and basically just use your imagination. I used turnips I brought from my father’s garden, but the rest was just from a grocery store. How ever, I wanted to make the soup from fresh vegetables, not frozen ones; even though they are very handy, they lack the same sweetness and juiciness as the fresh ones. You don’t even have to peel the vegetables, if their skins are thin enough: just wash them carefully. That way you also get more fibre and vitamins from them, as the best part is just underneath the skin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti