sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Picnic-piirakka kantarelleista – Chanterelle Pie for Picnic




"Makeat kevätsipulit sointuvat hyvin kantarellin seuralaiseksi ja voimakas Emmental-juusto tuo mukavan makuvivahteen kermaiseen täytteeseen. 

Kauniit kesähelteet houkuttelivat pienen seurueemme eilen nauttimaan merellisestä piknikistä Suomenlinnan kallioisilla rinteillä. Sää oli tuulinen, mutta pieni syvennys kalliossa suojasi hyvin ja maanrajassa oli mainio ruokailusopukka auringon helottaessa pilvettömältä taivaalta. Kantarellipiirakka on helppo picnic-eväs, sillä se on vaivattoman valmistuksensa lisäksi kätevä kuljettaa paikalleen vuoassaan ja kestää hyvin hetken lämpimässäkin. Sienipiirakka tosin on niin maittavaa, ettei sen lämmönkestävyydestä useinkaan tarvitse olla huolissaan; se katoaa vuoastaan melko nopeaan tahtiin. Käytin piiraaseen viimesyksyisiä kantarelleja, jotka olin kevyen pannulla kuumentamisen jälkeen säilönyt pakastamalla. Pakastettujen kantarellien maku on mielestäni hieman miedompi kuin tuoreiden, mutta ne toimivat mainiosti piiraassa.


Kantarellipiirakka:

Pohja:
1 suuri keitetty peruna
75 g voita
2 1/2 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Täyte:
2–3 kevätsipulia
1/2 l pakastekantarelleja
1 rkl ruokaöljyä
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl Emmental-juustoraastetta
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/2 tl mustapippuria

Tilsi keitetty peruna soseeksi ja nypi sen joukkoon pehmennyt voi. Sekoita keskenään ohrajauhot, leivinjauhe sekä suola ja nypi ne taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä jääkaapissa kymmenisen minuuttia ja painele se sitten voidellun piirasvuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200-asteisen uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia. Kypsennä pienittyjä kevätsipuleita pannulla pienessä määrässä öljyä ja siirrä sivuun odottamaan. Paloittele kantarellit pienemmiksi ja paista niitä pannulla kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Sekoita kevätsipulit ja kantarellit keskenään ja levitä piiraspohjan päälle. Sekoita keskenään kermaviili, kananmunat, juustoraaste sekä mausteet ja levitä seos piiraan pinnalle. Ripottele halutessasi piiraan päälle vielä juustoraastetta. Paista piirakkaa vielä noin 25 minuuttia, kunnes sen pinta on kauniin ruskea. Tarjoile raikkaan salaatin kera.




Tässä piiraassa on hyvin yksikertaiset täytteet. Makeat kevätsipulit sointuvat hyvin kantarellin seuralaiseksi ja voimakas Emmental-juusto tuo mukavan makuvivahteen kermaiseen täytteeseen. Valmistin piiraan pohjaksi vaivattoman ohrataikinan, jossa hyödynsin jälleen perunaa makua tuomaan. Perunan käyttö pohjassa tuo siihen mielestäni hyvin miellyttävän maun, ja sen avulla vaikuttaisi myös rasvan käytön tarve hieman vähenevän. Joissain resepteissä kehotetaan paistamaan sipulit ja sienet samalla kerralla, mutta minun mielestäni ainesten maut sekoittuvat keskenään liikaa, jos ne kypsennetään yhdessä. Paistan mieluummin sipulit ja sienet erikseen ja sekoitan ne keskenään vasta juuri ennen piiraaseen laittoa, koska koen että näin maut pysyvät erillisinä eivätkä sulaudu yhdeksi mössöksi. Piiraan voi  yhtä lailla koota kerrostaen eri ainekset erikseen pohjalle. Makujen sekoittuminen korostuu etenkin sellaisissa ruoissa, joissa käytetään useampaa sellaista raaka-ainesta, joiden maun voimakkuus vaihtelee. Missä tahansa ruoassa tulisi mielestäni voida tunnistaa kukin maku omaksi aineksekseen sen sijaan että koko annos maistuu samalta joka haukkauksella. 


*  *  *



The beautiful weather we’ve been having inspired us to go to a picnic by the sea at Suomenlinna Sea Fortress. The weather was quite windy, but we were able to find a small dimple on the rocks that protected us from the wind. There were no clouds in the sky and our small party chilled and enjoyed good food for hours there. A chanterelle pie is a great dish for a picnic, not only because it’s effortless to prepare, but because it is easy to transport in its own oven tray and it doesn’t mind being in the heat for a while. Not that you should ever worry about how chanterelle pie tolerates warm weather; it’s so delicious that usually it quickly disappears. For this pie I used chantarelles that I had picked last year; I cleaned them up and fried them on a pan for just a little while before putting them to the freezer. Now it was easy to defrost the mushrooms and use them in a simple pie. I find that the flavour gets a bit weaker when freezing chantarelles, but they work well in a pie, anyway.


Chanterelle Pie:

Pasrty:
1 big boiled potato
75 g (2 2/3 oz) butter
2 1/2 dl (1 cup) barley flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. salt

Filling:
2–3 spring onions
1/2 l (2 1/4 cups) frozen chantarelles
1 tbsp. cooking oil
2 dl (1 cup) sour cream
2 eggs
1 dl (1/2 cup) Emmental cheese
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. white pepper
1/2 tsp. black pepper

Mash the boiled potato and add the soft butter to it. Mix together the barley flour, baking powder and salt, and add to the pastry by mixing it with your fingers. Let the pastry rest in the fridge for about ten minutes. Butter a pie tray (diameter about 26 cm / 10 inch) and pat the pastry on the bottom and on the edges. Prick pastry with a fork and bake for about ten minutes in 200 C / 390 F. Cut the spring onions and fry them gently in a small amount of cooking oil on a pan for a while. Put the onions aside and fry the chanterelles until the liquid they discharge is evaporated. Mix together the onions and mushrooms and add onto the bottom of the pie. Mix together the sour cream, eggs, cheese and seasonings and spread the mixture over the pie. If you like, you can sprinkle some extra cheese on top of the pie. Bake the pie for about 25 more minutes, until it is beautifully colored. Serve with a refreshing salad.


This pie contains very basic ingredients. The sweet spring onions work beautifully with the chanterelles, and the strong Emmental cheese gives the creamy ensemble a very nice tinge. I prepared the pastry from barley and potato that work well together, forming a soft taste to the bottom of the pie. I also find that when using boiled potato in the pastry you won’t have to use so much butter in it. In some recipes it is advised that you fry both the onions and mushrooms together, but I think that just makes the flavors blend in too much. I rather fry the ingredients separately and mix them together just before adding to the pie, because that way I feel that the flavors stay separate instead of forming a monolithic, pappy whole. You can also place the ingredients into layers on the bottom of the pie, if you like. The flavors tend to blend into each other especially when preparing such food that contains many ingredients that are stronger and weaker in taste. I believe that you should be able to recognize each flavor to be its own separate ingredient. That way the dish won’t taste all the same, but each bite will be a bit different and delicious.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti