maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kiillekakku vanhaan malliin – Old-fashioned Jelly Cake




"Kiillekakun vaivaton koristeleminen ei todellakaan tällä kertaa onnistunut, mikä tosin johtui ainoastaan leipurin huolimattomuudesta!

Vanhan ajan kiillekakku on korea juhlapöydän kruunu. Sen valmistamiseen tarvitaan hieman aikaa, sillä kakku kasataan vähitellen vuokaansa ja sen annetaan vetäytyä jääkaapissa yön yli. Kakku ei tarvitse erillistä kostutusta muutoin kuin ylimmäksi jäävään kerrokseen, sillä se saa runsaasti kosteutta täytteenä käytettävästä vaniljakastikkeesta. Kakun koristeleminen on juhlapäivänä vaivatonta, sillä reunoille voi yksinkertaisesti sivellä kermavaahtoa tai vaikkapa taputella marmeladilla peitetylle pinnalle keksinmurusia. Kauniilla hedelmillä ja marjoilla kiillepinnan saa hyvinkin näyttäväksi!


Vanhan ajan kiillekakku (15:lle):

Sokerikakkupohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoa / gluteenitonta vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Kiille:
kauniita hedelmiä tai marjoja
5 dl vaaleaa sokeroitua mehua
n. 1 1/4 rkl liivatejauhetta

Täyte:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
hedelmiä ja marjoja

Koristeluun:
2–4 dl kuohukermaa
sokeria

Lisäksi:
korppujauhoja / mannaryynejä / gluteenitonta vehnäjauhoa
tuorekelmua



Leivo sokerikakku. Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija n. 26 cm). Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita keskenään kuivat ainekset ja siivilöi vähitellen taikinaan varovaisesti puuhaarukalla sekoittaen. Kaada kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä ja kumoa se sitten työtasolle. Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.

Huuhtele irtopohjavuoka kylmällä vedellä ja vuoraa se tuorekelmulla. Yritä välttää ryppyjä, jotta hyytelöpinnasta tulisi tasainen. Valmista mehusta hyytelöliemi liivatejauheen avulla: katso ohjetta pakkauksen kyljestä. Jäähdytä hyytelölientä hiukan ja kaada siitä sitten kerros vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna hyytyä. Peitä hyytelöpinta hedelmillä tai marjoilla: muista, että kauniimpi puoli tulee nyt alaspäin. Peitä koristekerros hyytelöliemellä ja anna jälleen hyytyä jääkaapissa. Valmista sillä aikaa vaniljakastike: sekoita keskenään maito, kananmunat, perunajauhot sekä sokerit ja kuumenna kattilassa pohjaa myöten sekoitellen kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Nosta päällimmäinen kakkukerros alassuin vuokaan ja peitä vaniljakastikkeella. Lisää päälle hedelmiä tai marjoja. Aseta päälle seuraava kerros kakkupohjaa ja täytä samalla tavoin. Aseta lopuksi päälle viimeinen kakkupohjakerros. Kostuta viimeinen kerros kevyesti esimerkiksi yli jääneellä hyytelöliemellä tai mehulla. Peitä pinta kelmulla. Aseta kakun päälle painoksi kevyt leikkuulauta ja nosta kakku jääkaappiin yön yli. Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoiluvadille ja poista varoen tuorekelmut. Koristele kakun reunat kermavaahdolla.





Kiireessä tehty kiillekakkuni oli tällä kertaa melkoinen katastrofi. Unohdin valmistaa vuoan pohjalle ensimmäisen kiillekerroksen ja asettelin sen sijaan koristehedelmät suoraan tuorekelmun päälle. Koska hedelmät olivat suoraan liukkaalla tuorekelmupohjalla, ne liikahtelivat siirtäessäni vuokaa jääkaappiin hyytymään. Niinpä asettelin koristeita paikoilleen avonaisen jääkaapin hyllyn välissä. Toinen ongelma oli se, etten asetellut tuorekelmua vuoan pohjalle riittävän huolellisesti. Kelmun pitäisi yltää reilusti reunoille, sillä nyt jossain kohtaa oli pieni rako ja vuoka alkoi vuotaa hyytelölientä. Käärin kelmua vuoan ulkopuolelle ja pystyin vain toivomaan, ettei se vuoda kovin paljoa. Loppujen lopuksi koristeet asettautuivat paikoilleen eikä vuoka vuotanut liikaa, mutta jouduin paikkailemaan puuttuvaa kiillekerrosta juhlapäivänä sivelemällä uudelleen valmistamaani hyytelöä kakun pinnalle. Kiillekakun vaivaton koristeleminen ei siis todellakaan tällä kertaa onnistunut, mikä tosin johtui ainoastaan leipurin huolimattomuudesta! Normaalisti kiillekakku on varsin mukava ja vaivaton valmistettava, vaikka se hieman aikaa vaatiikin. Minun mielestäni kiillekakku on viehättävän ja perinteisen näköinen tarjottava, ja sen täytteeseen saa mukavasti vaihtelua käyttämällä joukossa esimerkiksi mustaherukoita tai puolukoita.


*  *  *





An old-fashioned jelly cake is a beautiful treat for any party. It requires a little bit of time for the preparation because it is layered into its tin and placed into the fridge over night to rest. This cake won’t need any separate moisturizer, as it benefits from the vanilla dressing that is used in the filling. Before putting to display, the decorating is effortless since it only needs some whipped cream on the edges. You can also apply some marmalade on the edges and pat cookie crumbs on it. The beautiful fruits and berries make a dashing jelly surface!


Old-fashioned Jelly Cake (15 portions):

Pastry:
4 eggs
2 dl (3/4 cup) sugar
1 dl (1/2 cup) potato flour
1 dl (1/2 cup) plain flour / gluten free plain flour
1 tsp. baking powder

Jelly:
beautiful fruits or berries
5 dl (2 cups) light coloured, candied juice
about 1 1/4 tbsp. gelatine powder

Filling:
3 dl (1 1/4 cups) milk
2 eggs
2 tbsp. potato flour
1 dl (1/2 cup) sugar
1 tbsp. vanilla sugar
fruits and berries

For Decoration:
2–4 dl (1– 1 3/4 cups) double cream
sugar

Other:
bread crumbs / semolina / gluten free plain flour
saran wrap

Bake the cake. Butter and flour a cake tin with a removable bottom (diameter about 26 cm / 10 inch). Whip the room temperature eggs and sugar into foam. Mix together dry ingredients and carefully add into the pastry with a wooden spatula or such. Pour the pastry into the cake tin and bake in 175 C / 345 F for about 45 minutes. Check that the cake is done with a wooden stick. Let the cake cool down and then flip it over to a worktop. Cut the cake in three layers.

Rinse the cake tin with cold water and line it carefully with saran wrap. Try to keep the bottom wrinkle-free so the jelly layer would be smooth. Prepare the jelly as instructed in the gelatine package. Let the jelly cool down a bit, then pour some of it on the bottom of the cake tin. Let the jelly coagulate in the fridge. Cover the coagulated jelly layer with beautiful fruits and berries. Remember, that in this case the prettier side of the decorations should be downwards! Add some jelly on top of the fruits and let coagulate in the fridge. Meanwhile, prepare the vanilla custard: mix together the milk, eggs, potato flour and both sugars and bring to a boil while carefully mixing the custard. As the custard thickens, remove from heat and let cool down. Place the lowest layer of the cake bottom downwards into the cake tin. Cover it with the custard and some fruits and berries. Place the second layer of the cake bottom on top and fill it up the same way. Finally, place the last piece of the cake bottom into the tin. Moisturize it carefully with some of the jelly or juice that has been left over. Cover the whole with a saran warp, place a light cutting board over the cake and let it rest in the fridge until the next day. On the next day, flip the cake over to a serving plate, remove the saran wrap and decorate with some whipped cream.





I prepared the jelly cake in hurry this time, and it turned out to be quite a disaster. I forgot to make the first layer of jelly on the bottom before adding the fruits; instead, I placed the fruits straight over the saran wrap! Since the saran wrap was quite slippery, the fruits moved when I tried to put the tin into the fridge. I had to squeeze myself between the shelves in the fridge to adjust the fruits once they were steadily in there. Furthermore, I was not careful enough when placing the saran wrap into the tin. The wrap should reach high over the edges of the tin so there won’t be any holes. Mine had a little hole and it started to leak. I had to wrap some more of the saran wrap around the tin to prevent it from completely draining into the fridge. In the end it didn’t leak too much, and fruits found their own place in the tin, so it ended quite well. I still had to add some more gelatine on top of the cake the next day to keep the cake pretty. So, this time it wasn’t as effortless to decorate the cake as it should have been, but I’m the one to blame, not the recipe. Normally the jelly cake is very easy and effortless to prepare, even though it does require some time. I think that the old-fashioned jelly cake is quite charming in its traditional glory. It’s also easy to perk up the filling with some blackcurrants or lingonberries, for instance.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti