lauantai 12. lokakuuta 2013

Pikkuruisia pikkuleipiä – Itsy Bitsy Cookies




"Historioijien mukaan pikkuleipien alkuperäinen tarkoitus oli testata uunin lämpöä.

Leivoin ystävien luo viemisiksi klassisia serinakakkuja, pieniä pikkuleipiä, jotka valmistetaan periaatteessa murotaikinasta. Taikina eroaa tavallisesta murotaikinasta oikeastaan vain siten, että siinä käytetään fariinisokeria, joka antaa kakuille omintakeisen maun. Itse olen maistellut serinakakkuja vain kerran, kun lapsena söin niitä ystäväni kotona. Muistan kehuneeni kakkusia niin, että ystäväni äiti kirjoitti reseptin lapulle kotiin vietäväksi. Se löytyy edelleen lapsuudenkotini reseptilaatikosta säntillisellä käsialalla kirjattuna. Itse kopioin reseptin jo aikaa sitten omaan vihkooni, ja sieltä sitä nyt viimein hyödynsin.


Serinakakut:

200 g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:
1 kananmuna
mantelirouhetta

Vaahdota sokeri ja pehmennyt voi. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä. Aseta ne hyvin välimatkoin leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Halutessasi voit voidella kakkuset ja ripotella niiden pinnalle mantelirouhetta. Voitelua helpottaa, jos painat pyöryköitä kevyesti kiinni peltiin. Paista 175-asteisen uunin ylätasolla noin 5-7 minuuttia.


Serinakakkujen alkuperään ei nopealla etsinnällä saa paljoa selvennystä, mutta monet hakutulokset vievät norjalaisille sivuille. Serinakakut ovatkin niin Norjassa kuin Suomessakin olleet perinteisesti etenkin joulun ajan herkkuja. Pikkuleipiä sen sijaan on ollut olemassa jo vuosisatoja: varhaisimmat maininnat viittaavat 600-luvun Persiaan. Pikkuleipien synty on sijoitettu sinne muun muassa sillä perusteella, että Persia on ensimmäisiä alueita, jolla alettiin viljellä sokeria. Historioijien mukaan pikkuleipien alkuperäinen tarkoitus oli testata uunin lämpöä. Makoisat suupalat veivät kuitenkin mennessään ja nykyisin pikkuleiville on olemassa tuhansia eri reseptejä.


*  *  *




I baked some classic Serina Cakes for a couple of friends we went to visit. The cookies are very simple; they are pretty much based on basic cookie dough. The thing that makes a little twist is the brown sugar used; it gives the cookies a nice flavour. I have actually had a taste of Serina Cake only once, when I was a child and visiting a friend. I remember complimenting her mother so much, she wrote the recipe down for me to take home. It can still be found in the recipe box in my childhood home, scribbled with punctual handwriting. I copied the recipe to my own book years ago, and today I finally used it.


Serina Cakes:

200 g (7 oz) butter
1 1/2 dl (2/3 cup) brown sugar
1 egg
1 1/2 tsp. baing powder
4 1/2 dl (2 cups) plain flour

In Addition:
1 egg
crushed almonds


Let the butter soften in room temperature. Beat it together with sugar to form foamy consistency. Add the egg. Mix the baking powder together with the plain flour and add into the dough. Form the dough into small balls and place them on a baking tray covered with baking paper. Leave some space between the cookies. If you like, butter the cookies with the remaining egg and sprinkle some crushed almonds on top. It’s easier to butter the cookies if you first gently press them against the baking tray. Bake in 175 C / 345 F for about 5–7 minutes.


The origin of Serina Cakes is a bit tricky to find with a quick search; I found several recipes that were from Norway, though. Serina Cakes are very traditional both in Norway and Finland, and they have been Christmas season treats. Cookies, on the other hand, have been around for centuries; the earliest indications are from Persia in the 7th century. The earliest cookies have been thought to originate there apparently because Persia was one of the first areas where sugar was cultivated. According to historians cookies were first made as a side product of baking; a dab of batter was placed in the oven to see if it’s hot enough. Well, the small treats took over people’s hearts and nowadays you can find thousands of recipes for different types of cookies.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti